Γερμανική κατσαρίδα, ο απρόσκλητος επισκέπτης!

Υπάρχουν μερικά "κατοικίδια" που ενώ τα συναντάει κανείς σχεδόν σε κάθε σπίτι, θεωρούνται ανεπιθύμητα από τους ιδιοκτήτες και τους ενοίκους των σπιτιών, και όχι άδικα. Η γερμανική κατσαρίδα ή «ξανθιά» κατσαρίδα είναι η περισσότερο συνηθισμένη κατσαρίδα που βρίσκεται σε σπίτια, διαμερίσματα, εστιατόρια, νοσοκομεία και άλλα μέρη όπου η τροφή αποθηκεύεται, ετοιμάζεται ή σερβίρεται.

 

Οι κατσαρίδες αυτές μπορούν να μετακινηθούν από κτίριο σε κτίριο κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών, όμως ο συχνότερος τρόπος για να τις φέρουμε στο σπίτι μας, είναι οι συσκευασίες τροφίμων που αγοράζουμε, οι οποίες πολλές φορές φέρουν αβγά κατσαρίδας.

 

 

Σχηματίζουν μεγάλους πληθυσμούς και στα σπίτια ζουν κυρίως στις κουζίνες και τις τουαλέτες. Οι κατσαρίδες αυτές έχουν μεγάλη ανάγκη υγρασίας και για το λόγο αυτό συνήθως μετακινούνται 3 με 4 μέτρα από τη φωλιά τους αναζητώντας τροφή και νερό. Χωρίς τροφή και νερό οι ενήλικες κατσαρίδες μπορεί να πεθάνουν σε δύο εβδομάδες αλλά μπορεί να ζήσουν μέχρι και ένα μήνα μόνο με νερό.

Τα θηλυκά μεταφέρουν τις θήκες των αβγών μέχρις ότου τα αυγά είναι έτοιμα προς εκκόλαψη. Στη συνέχεια, οι θήκες τοποθετούνται σε απομονωμένο μέρος και οι νύμφες αρχίζουν να μεγαλώνουν εντός μίας ημέρας. Το θηλυκό παράγει 4 με 8 θήκες κατά τη διάρκεια της ζωής που και η καθεμία περιέχει 30 έως 48 αυγά.

Η κατσαρίδα αυτή είναι μικρότερη από τα άλλα είδη και μπορεί να κρύβεται ευκολότερα στις ρωγμές και χαραμάδες αποφεύγοντας την ανθρώπινη παρουσία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο έλεγχος των κατσαρίδων αυτού του είδους μπορεί να πραγματοποιηθεί, σε ικανοποιητικό βαθμό, με τη χρησιμοποίηση δολωμάτων στις ρωγμές και στις χαραμάδες των εγκαταστάσεων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να θανατωθεί μέχρι και το 95% του πληθυσμού των κατσαρίδων.

Οι υπολειμματικοί ψεκασμοί στα σημεία όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες (ρωγμές, υπόγεια, φρεάτια, εσωτερικά και εξωτερικά της οικίας )και όπου αυτές φωλιάζουν και αναπαράγονται δίνουν, αποτελεσματική και ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αντιμετώπιση. Δολώματα για κατσαρίδες, κολλητικές παγίδες με φερομόνες και gel είναι επίσης αποτελεσματικά σε μικρής έκτασης προσβολές.

Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα για κατοικημένους χώρους, να έχουν πολύ χαμηλή τοξικότητα και είναι ακίνδυνα για τους κατοίκους ή τους εργαζόμενους.

Μάνος Ροδανάκης

Γεωπόνος Τ.Ε.

Προϊόντα καταπολέμησης της γερμανικής κατσαρίδας θα βρείτε στο παρακάτω link:

http://www.supergarden.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=93