Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων

 

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).
Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την

απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.
Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).
Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.

 

Τα τέλεια έντομα Culicoides κατά τη διάρκεια της ημέρας προφυλάσσονται σε σκιερά, σκοτεινά και υγρά σημεία στο χώρο (εντός και εκτός) του στάβλου. Λίγο πριν τη δύση του ηλίου δραστηριοποιούνται και μετακινούνται, ζευγαρώνουν, αναζητούν τροφή (αίμα) έως την ανατολή του ηλίου. Οι προνύμφες του εντόμου αναπτύσσονται στη λάσπη, σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία (κοπροσωροί, γύρω από τις ποτίστρες). Μετά τη λήψη αίματος από ένα προσβεβλημένο ζώο το έντομο παραμένει μολυσματικό για όλη του τη ζωή (1-1,5 μήνας) και μπορεί να μεταφέρει τον ιό σε υγιές ζώο κατά την επόμενη λήψη αίματος.

Ψεκασμοί κατά τη διάρκεια της ημέρας με εγκεκριμένα σκευάσματα από το Υπ.Α.Α.Τ.

Εντός του στάβλου:

· Σημεία συσσώρευσης της κόπρου

· Υπόλοιπες επιφάνειες σε όλο το μαντρί: (Σκεπές, τοίχοι πέτρινοι & τσιμεντόλιθοι)

Έξω από το στάβλο:

· Σκιερά και υγρά σημεία γύρω από το μαντρί που δεν τα βλέπει ο ήλιος

· Σε λασπώδες έδαφος γύρω από τις ποτίστρες

· Κοπροσωρούς με υγρασία

 

Συστήνεται επανάληψη ψεκασμού ανά δεκαήμερο όπου χρειάζεται.Περισσότερες πληροφορίες στο κατάστημά μας.